Рикардо Гуиралдес. Лятото на Пиеро

pieroПодобно на дълго писмо, обиколило целия свят, избраната проза на аржентинския писател авангардист Рикардо Гуиралдес (1886-1927) най-накрая стигна до България. Вестта бе донесена от ИК Гутенберг и носи заглавието “Лятото на Пиеро“.
Той е един от изтъкнатите новатори на своето време и още съвсем млад, създава две списания в Аржентина заедно с приятеля си Хорхе Луис Борхес. За magnum opus на Гуиралдес се смята романът “Дон Сегундо Сомбра” от 1926 г., за който той получава националната награда на Аржентина за литература.
С  “Лятото на Пиеро“, читателите за първи път ще могат да се насладят на български на поетичната му кратка проза, представена главно в сборника “Кристалната хлопка” – предвестник на промените, които ще настъпят в аржентинското мислене само десетилетие по-късно.
Започнал като поет, с времето Гуиралдес се насочва изцяло към прозата, като съчетава предизвикателни естетически и интелектуални търсения, широк спектър от иронични тонове и прочувствено отношение към родината си и нейните традиции. Това личи още в “Разкази за смърт и кръв” и от романа “Шаймака”, които също са включени в настоящия сборник, дело на преводачката Рада Стойнова.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑