Джордж Еджъртън. Ключови тонове

Ключови тонове” са публикувани през 1893 г. от просъществувалото почти век независимо издателство Дъ Бодли Хед (по името на Томас Бодли). Сборникът се радва на огромен успех както в Западна Европа, така и в Съединените щати, продадени са над шест хиляди копия през първата година, а впоследствие е преведен на седем езика. Според изследователите за пръв път по страниците на “Ключови тонове се споменава името Фридрих Ницше в англоезичната литература: три години преди неговите творби да се появят на английски език. Един от издателите на Еджъртън, Джон Лейн, кръщава цяла тематична книжна поредица на сборника (Keynote Series) , посветена на емблематичната за последната декада на XIX в. тема за „Новата жена“ и нейната независимост, артистичност и морална освободеност; за необходимостта от „пренареждане“ на отношенията между половете в името на тяхната равноценност.

Съдбата на Мери Чавелита Дън, избрала псевдонима Джордж Еджъртън, я отвежда на много места, сред които са Австралия, Нова Зеландия, Чили, Уелс, Ирландия, Германия, САЩ и др. Скандинавието обаче е мястото, което със своите природни пейзажи, с неочакваното начало и край на нощта, на морето и сушата, живописно предадени в разказите й отключва писателските й заложби. Джордж Еджртън е била повлияна и от литературното и философско творчество на Аугуст Стриндберг и Хенрих Ибсен, на шведския поет, писател и критик Ола Хансон, Фридрих Ницше и бележития норвежки писател и Нобелов лауреат за литература (1920 г.) Кнут Хамсун. Самият Хамсун е вплетен в образа на нейния разказ Сега е дошла пролетта, част от първия й сборник с разкази Ключови тонове, посветен на него.

Повече за “Ключови тонове може да прочетете тук.

За някои от споменатите имената

Аугуст Стриндберг – шведски драматург и писател. Автор на световноизвестни произведдения като пиесите “Госпожица Юлия”, “Мъртвешки танц”, романа “Червеният салон”, автобиографичния текст “Inferno” и др.

Хенрих Ибсен – наричан „баща на съвременната драма“; считан е за най-големия норвежки автор и един от най-значимите драматурзи на всички времена.

Ола Хансон – шведско-американски мисионер прекарал много време в Бирма.

Кнут Хамсун – един от най-значимите норвежки писатели и носител на Нобелова награда за литература през 1920 г. за романа си “Благодатта на земята” (1917 г.).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: