Факел. “Златорожката връзка” Петър Динеков – Владимир Василев

Може да прочетете рецензията на Стефка Петрова за новата книга на Евелина Белчева Златорожката връзка. Текстът е поместен на Факел.бг, а оригиналната публикация е в LiterNet.
Златорожката връзка е посветена на две големи личности в българската култура и на тяхното литературно приятелство и сътрудничество в алманаха „Златорог”. Документалната основа на книгата са 74 неизвестни писма, разменени между младия Петър Динеков и Вл. Василев в периода 1936 – 1953 г.

Може да намерите повече информация за изданието тук.

 

Книгата е в ръцете ни, остава да се “задълбочим” в четене и “припомняне” на “онова” време. Защото “това е една културно-историческа повест за времето и нравите, реставрираща като под лупа психографските портрети на двойката редактор – критик (Вл. Василев – Петър Динеков, б.м., Ст.П), двама литератори от две доста раздалечени поколения, а чрез тях – и психографския образ на литературно-критическата атмосфера по онова време”, както пише авторката (с. 7). Такива книги може да се разглеждат от различни страни и подходи – вярно ли е пресъздадена епохата, ролята на представяните личности и значението им за историята, оценката на автора за тях, преценка на авторското описание и пр., и пр. На някои от тези “позиции” ще се спра по-късно.

 

 

“Златорожката връзка” Петър Динеков – Владимир Василев

via ФАКЕЛ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: